Пещера Леденика

Пещера Леденика

Пещера Леденика

Леденика е пещера в Стара планина с множество галерии и интересни карстови форми — сталактити и сталагмити, формирани в продължение на хиляди години. Намира се в северозападния – Стрешерски дял на Врачанската планина, на 19 км от гр. Враца. Пещерата е дълга около 300 м и има десет зали, най-голямата от които е известна като Концертната зала. Температурата в пещерата варира от –7°С до 15°С, до 8°С във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%. Някога пещерата е била пълна с вода, но постепенно водата е изчезнала и е останало само едно изключително малко езеро , наречено Езерото на желанията. Входът на пещерата е разположен в най-ниската част на Леденишкия увал при надморска височина 830 м. Първата зала е Преддверието (най-ниската част на пещерата). През зимата и пролетта в тази зала се формират ледени образувания (сталактити, сталагмити, сталактони), откъдето идва името на пещерата. Следват няколко метра, през които човек трябва да се движи ниско наведен – проходът Плъзнята. През него се достига до Малката зала, която има почти кръгла форма. След още едно стеснение се достига Голямата (Концертна) зала, която е много богата на образувания. Някои от тях са наречени с интересни имена заради интересната им форма – Крокодилът, Главата на великана, Соколът, Дядо Коледа, Къщичката на баба Яга и много други.
От Голямата зала по железни мостове се преминава през Малката и Голямата пропаст, през коридора Завеските и се стига до т.нар. Бяла зала. Тук могат да се видят образуванията Свекървиният език, Жената на великана, Слонът, Къпещата се девойка. Най-високата точка на пещерата се нарича Седмото небе.
Пещерата е била известна още по времето на османското робство. Овчарите са я използвали за да съхраняват вътре овчето мляко.
Пещерата е най-атрактивна за разглеждане през зимата и пролетта. В първата зала, наречена Преддверието, се издига огромна ледена колона с диаметър близо 21 м.
Нисък коридор свързва Преддверието с Малката зала – почти кръгла зала, от която през пещерния коридор Комата, се стига до Концертната зала.
Според специалистите тя има „божествена“ акустика. Под Концертната зала се намира още една – Хладилника. В минали времена хората са я ползвали за съхраняване на бубено семе.
Отклонявайки се вдясно, се стига до малко синтрово езеро с дълбочина 0,50 м, за което има легенда, че водата му е „вълшебна“.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin

Другите за нас

Me gusta! Mqsto s mnogo priqtna obstanovka i dobro ubslujvane na nivo,,s dve dumi mnogo sme dovolni ot prestoqni v Hotel ,,Mira,,
Hristina Radoslavova

Контакти

гр.Враца
ул.Сан Стефано №8
Тел: (092) 66 62 62
GSM: 0898 558 658

Следвайте ни

Facebooktwittergoogle_plus